Składniki:
Porcje: 6 kawałków
- 300 g śmietanka 30%
- 3 łyżki maślanka
- 2 szt. tortilla
- 7 szt. liście szpinaku
- 1/2 szkl. mozarella
- 3 szt. suszone pomidory
- 3 szt. papryka (trzy kolory)
- 3 szt. czarne oliwki
- 5 krążków cebula
- 2 łyżeczki zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Aby przygotować domowej roboty crème fraîche połącz ze sobą w słoiku śmietankę 30% i maślankę. Dobrze wymieszaj i trzymaj w ciepłym miejscu przez 24 godziny. Następnie przechowuj gotowy produkt w lodówce do 10 dni.Ułóż na sobie dwie tortille. Każdą z nich pokryj domowej roboty kremem. Następnie ułóż szpinak i posyp całość mozzarellą. Dodaj kolorowe papryki, suszone pomidory, cebulę oraz czarne oliwki. Na koniec posyp ziołami prowansalskimi. Włoż pizzę do rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika i piecz ją przez 12 minut.
Źródło: pysznosci.pl