Składniki:
ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- 1 cukinia
- 100 g sera feta lub bryndzy
- 200 ml gęstej śmietany 18 %
- ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Drożdże wraz z cukrem sypiemy do miski, wlewamy 50 ml letniej wody, dobrze mieszamy i pozostawiamy na ok. 15-20 minut, aż zaczną się pienić. Mąkę z solą wysypujemy na blat, robimy wgłębienie i wlewamy w nie spienione drożdże, łyżkę oliwy i pozostałą wodę (powinna być letnia). Mieszamy składniki, podsypujemy mąką i wyrabiamy ciasto ok. 5-6 minut, aż stanie się gładkie. Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie przez ok. 2 minuty, dzielimy na dwie części i cienko rozwałkowujemy.
Śmietanę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą. Placki smarujemy sosem, układamy na nich cienkie plasterki cukinii, posypujemy pokruszonym serem i sporą ilością pieprzu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 20 minut – kontrolujemy, by śmietana zbyt mocno się nie przypiekła. Po upieczeniu dekorujmy listkami bazylii.
Źródło: cookmagazine.pl