SKŁADNIKI
CIASTO
- mąka pszenna – 450 g
- suche drożdże – 7 g
- sól – 2 szczypty
- oliwa z oliwek – 50 ml
- ciepła woda – 250 ml
SOS
- śmietanka 30% – 100 ml
- czekolada mleczna – 1 tabliczka
- czekolada deserowa – 1 tabliczka
DODATKI
- żelki, maliny, truskawki, banany, pistacje, orzeszki w czekoladzie, czekolada mleczna lub biała, wafelki, ciasteczka
PRZYGOTUJ
- blachę piekarnikową
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Suche składniki ciasta łączymy w misce, następnie dodajemy do nich mokre składniki. Zagniatamy. W razie potrzeby, stopniowo dolewamy niewielkie ilości wody, a następnie wyrabiamy ciasto na desce oprószonej mąką.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszone czekolady i mieszamy, aż się rozpuszczą. Gotowy sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
KROK 3: PIECZEMY SPÓD PIZZY
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą widelca tworzymy dziurki na powierzchni placka.
Tak przygotowany spód pieczemy ok. 12-14 minut w temperaturze 200°C.
KROK 4: UKŁADAMY DODATKI
Na upieczonym spodzie rozprowadzamy warstwę sosu czekoladowego i układamy wybrane dodatki.
Źródło: https://kuchnialidla.pl/