Składniki:
na ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 0,6 l letniej wody
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- Składniki na sos pomidorowy
- 300 g pomidorów krojonych pelati
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
- Dodatki do pizzy
- 300 g utartego sera żółtego oraz kilka plastrów
- 5 plastrów kiełbasy pepperoni
- 2 garście czarnych oliwek
- 0,5 kg miąższu dyni
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 minut. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół, a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków. Pizzę piec w maksymalnej temperaturze piekarnika (najlepiej 300 stopni) do zarumieniania się ciasta.
Źródło: www.gazetakrakowska.pl