Składniki:
Do ciasta:
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży
- 1 3/4 szklanki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka bazylii
- 2 łyżeczki czosnku (w proszku)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Na sos - 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka oregano
- 2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Do małej miski, dodaj ciepłej wody, a następnie dosyp drożdże. Pozostaw przez kilka minut, aż drożdże rozpuszczą się w wodzie.
Do dużej miski dodaj mąkę, a następnie wlej przygotowaną wodę z drożdżami. Wymieszaj, a następnie dodaj oliwę i przyprawy. Kontynuuj mieszanie do uzyskania lepkiej konsystencji. Wyłóż ciasto na posypanej mąką powierzchni i ugniataj przez kilka minut, dodając trochę mąki, aż ciasto przestanie się kleić (nie może być zbyt suche i zacząć pękać). Umieść ciasto z powrotem w misce, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 25 minut.
Gdy ciasto rośnie, umieść pomidory i przyprawy w blenderze i miksuj, aż będzie gładkie, a następnie przenieś je do miski i odstaw. Przygotuj pozostałe, wybrane przez Ciebie składniki do gofrów (pepperoni, szynka, pieczarki itp.)
Gdy ciasto jest gotowe, przetnij je na pół, a następnie utwórz cztery kule. Przetnij każdą kulkę na pół i rozwałkuj. Dodaj kilka łyżek sosu i rozprowadź go wokół, pozostawiając czyste krawędzie. Dodaj szynkę (lub inne składniki), a następnie dwa plasterki świeżej mozzarelli i parmezan. Przykryj drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta, przytnij brzegi, a następnie umieść w gofrownicy i trzymaj w niej przez około 4 minuty. Podawaj z pozostałym sosem pomidorowym.
Źródło: ofeminin.pl