Przepis Piotra Kucharskiego z DDTVN
Składniki na ciasto:
- 220 ml/g wody
- 5 g drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 750
- 30 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
Dodatki:
- 100 g kwaśnej śmietany
- 200 g sera pleśniowego
- 2-3 dojrzałe gruszki
- 1 czerwona cebula
Sposób przygotowania:
- W misce rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać aż z ciasta powstanie jednolita masa.
- Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrobić przez 5-7 minut. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
- Następnie podzielić ciasto na trzy części i uformować kule zaciągając jak okrągły bochenek chleba.
- Każdy kawałek ciasta dokładnie obtoczyć w mące i rozwałkować na cienki placek.
- Rozgrzać piekarnik do 250ºC, jeśli mamy kamień do pizzy rozgrzać go w piekarniku.
- Każdy placek ciasta posmarować śmietaną i posypać pokruszonym serem.
- Gruszki pokroić na plasterki i ułożyć na cieście. Cebulę pokroić w krążki, które ułożyć na pizzy.
- Każdą pizzę piec w gorącym piekarniku przez 8-10 minut.
- Pizze pokroić na kawałki i podawać.
Źródło: dziendobry.tvn.pl