Składniki:
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanka mleka
- 25g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- Dodatki:
- 1 duża gruszka
- 50g gorgonzoli
- 50g mozarelli
- 2 łyżki śmietany 18%
- garść orzechów włoskich
- pieprz
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
- Pizzę smarujemy śmietaną, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy mozzarellą, układamy pokrojoną w plastry gruszkę i gorgonzolę.
- Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów. Posypujemy orzechami.
Źródło: smaker.pl / przeslijprzepis.pl