[Przepis] Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami1 min read

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • Dodatki:
  • 1 duża gruszka
  • 50g gorgonzoli
  • 50g mozarelli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • garść orzechów włoskich
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
  2. Pizzę smarujemy śmietaną, posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Posypujemy mozzarellą, układamy pokrojoną w plastry gruszkę i gorgonzolę.
  3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów. Posypujemy orzechami.

Źródło: smaker.pl / przeslijprzepis.pl