SKŁADNIKI
- rukola – 60 g
- śmietana – 200 g
- gruszki – 500 g
- sól
- pieprz
- masło – 1-2 łyżki
- ser roquefort – 175 g
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do 220°C
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY PIZZĘ
Ciasto na pizzę przygotowujemy według przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/ciasto-na-pizze
KROK 2: SOS Z RUKOLĄ
Rukolę myjemy, osuszamy. 50 g rukoli grubo siekamy i mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozsmarowujemy cienką warstwą na ciastach do pizzy.
KROK 3: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PIZZY
Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Smażymy na gorącym maśle przez około 1 minutę z każdej strony. Układamy na pizzach. Ser roquefort rozkruszamy i równomiernie posypujemy nim gruszki. Pizze pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 12-15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą rukolą.
Źródło: kuchnialidla.pl