Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 300 g mąki pszennej (może być orkiszowa jasna)
- 160 g wody lub mleka
- 10 g oliwy z oliwek
- 15 g drożdży
- 5 g cukru
- 5 g soli
Wierzch pizzy:
- 1 gruszka
- 1 mała cebula czerwona
- 100 g tartej mozzarelli
- 60 g sera z niebieską pleśnią
- kilka orzechów włoskich
- garść rukoli
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy. Pozostawiamy na 15 minut.
Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy.
Ciasto wyjmujemy z naczynia i przekładamy do innego naczynia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Wałkujemy w cienki okrąg.
Z gruszki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie plastry. Ser pleśniowy kroimy na kawałki.
Cebulę kroimy w cienkie krążki.
Wierzch pizzy skrapiamy oliwą. Spód opruszamy tartą mozzarellą. Układamy gruszkę, cebulę i ser pleśniowy. Na sam wierz dajemy orzechy włoskie.
Piekarnik wraz z płytą na której będzie się piekła pizza nagrzewamy do temp. 230 stopni.
Pizzę przekładamy na rozgrzaną blachę i pieczemy ok 10 minut.
Przed podaniem pizzy skrapiamy ją oliwą i posypujemy rukolą.
Źródło: www.thermoprzepisy.pl