Składniki:
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka wody
- ok. 15 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki cukru
- duża szczypta soli
Dodatki:
- 300g leśnych grzybów( prawdziwki, podgrzybki, maślaki)
- 4 plasterki wędzonego boczku
- duża cebula
- 50g parmezanu
- 125g mozzarelli lub innego sera żółtego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżeczka suszonej bazyli
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Przygotowujemy cisto:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w szklance ciepłej wody. Do miski wsypujemy mąkę, sól ,dolewamy oliwę oraz mieszankę z wodą. Mieszamy, następnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40min.
Grzyby myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki. Pokrojony w kostkę boczek rumienimy na patelni, dodajemy drobną cebulę i pokrojone grzyby. Dolewamy odrobinę wody, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30min.
Przygotowujemy sos:
Koncentrat mieszamy z wyciśnietym przez praskę czosnkiem i suchymi przyprawami: bazylią, oregano.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę, smarujemy sosem, rozkładamy wystudzone grzyby, sypiemy obficie serami.
Na wierzch rozsypujemy świeże zioła.
Pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Źródło: http://wielkiezarcie.com