Składniki:
ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 12,5g świeżych drożdży
- szczypta cukru
sos jogurtowo-czosnkowy:
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majonezu jogurtowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
dodatki:
- 4-5 średnich pieczarek
- ok 100-150g piersi z kurczaka + mieszanka przyprawy: sól, pieprz, papryka
- słodka, papryka ostra, tymianek, rozmaryn, cząber (można użyć gotowej przyprawy do gyrosa)
- oliwa z oliwek
- 1 kulka mozzarelli – 125g
- 2 łyżki gorgonzoli (opcjonalnie)
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier, a następnie zagęść 2 łyżkami mąki, wymieszaj i pozostaw na 10-15minut. Do miski wsyp resztę mąki z solą i wydrąż dołek. Wlej drożdże i oliwę, a następnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 250*C.
W tym czasie przygotuj sos i dodatki. Składniki na sos wymieszaj w miseczce (około dwie łyżki sosu wykorzystasz do posmarowania ciasta, a resztę opcjonalnie jako dodatek do upieczonej pizzy). Pieczarki pokrój w plasterki. Oczyszczonego i osuszonego kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż z przyprawami.
Wyrośnięte ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części.
Każdą z części rozwałkuj na placek o średnicy ok 20cm i posmaruj 2 łyżkami sosu, połóż 3/4 pokrojonej na kawałki mozzarelli, rozłóż kawałki usmażonego kurczaka i pieczarki, a na koniec resztę mozzarelli i opcjonalnie gorgonzolę. Pizzę piecz w piekarniku do zarumienienia (przez około 15-20 minut).
Podawaj gorącą przyozdobioną świeżą natką pietruszki.
Źródło: kuchennefantazje.blogspot.com