[Przepis] Pizza z gyrosem2 min read

Składniki:
ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 12,5g świeżych drożdży
  • szczypta cukru

sos jogurtowo-czosnkowy:

  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu jogurtowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

dodatki:

  • 4-5 średnich pieczarek
  • ok 100-150g piersi z kurczaka + mieszanka przyprawy: sól, pieprz, papryka
  • słodka, papryka ostra, tymianek, rozmaryn, cząber (można użyć gotowej przyprawy do gyrosa)
  • oliwa z oliwek
  • 1 kulka mozzarelli – 125g
  • 2 łyżki gorgonzoli (opcjonalnie)
  • posiekana natka pietruszki

    Przygotowanie:

    W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier, a następnie zagęść 2 łyżkami mąki, wymieszaj i pozostaw na 10-15minut. Do miski wsyp resztę mąki z solą i wydrąż dołek. Wlej drożdże i oliwę, a następnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 250*C.
    W tym czasie przygotuj sos i dodatki. Składniki na sos wymieszaj w miseczce (około dwie łyżki sosu wykorzystasz do posmarowania ciasta, a resztę opcjonalnie jako dodatek do upieczonej pizzy).  Pieczarki pokrój w plasterki. Oczyszczonego i osuszonego kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż z przyprawami.
    Wyrośnięte ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części.
    Każdą z części rozwałkuj na placek o średnicy ok 20cm i posmaruj 2 łyżkami sosu, połóż 3/4 pokrojonej na kawałki mozzarelli, rozłóż kawałki usmażonego kurczaka i pieczarki, a na koniec resztę mozzarelli i opcjonalnie gorgonzolę. Pizzę piecz w piekarniku do zarumienienia (przez około 15-20 minut).
    Podawaj gorącą przyozdobioną świeżą natką pietruszki.

Źródło: kuchennefantazje.blogspot.com