Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 4 niepełne szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do pizzy
- 1,5 szklanki wody +/- kilka łyżek
- 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- oliwa do smarowania blaszek i dłoni, gdyby był problem z lepieniem się ciasta
Dodatki do pizzy
- 400 g sera żółtego krowiego lub bezmlecznego wegańskiego do pizzy (są świetne w smaku, jeśli nie jadasz nabiału, warto sięgnąć po taki zamiennik, bo pozwala zjeść pizzę 🙂
- sos pomidorowy do pizzy lub jak u mnie dla odmiany sos beszamelowy z czosnkiem)
- po 2 jajka na każda pizzę
- szpinak lub bazylia
- 2 cebule pokrojone w plasterki
Przygotowanie:
- Rozłóż ciasto na blaszce do pieczenia. Odczekaj 10 minut.
- Przygotuj sos pomidorowy lub beszamelowy z czosnkiem.
- Sery zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki ewentualnie pokrusz.
- Na cieście do pizzy rozsmaruj sos, rozsyp równomiernie ser oraz szpinak. Ułóż cebulę i wbij po 2 jajka.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 10-20 minut zależnie od grubości ciasta.
- Pokrój w rożki i podaj.
- Pizza z jajkiem jest świetną wege propozycją na domową pizzę!
Źródło: www.olgasmile.com