[Przepis] Pizza z jajkiem i szpinakiem1 min read

Składniki:

Ciasto na pizzę:

  • 4 niepełne szklanki mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej do pizzy
  • 1,5 szklanki wody +/- kilka łyżek
  • 1 łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • oliwa do smarowania blaszek i dłoni, gdyby był problem z lepieniem się ciasta

Dodatki do pizzy

  • 400 g sera żółtego krowiego lub bezmlecznego wegańskiego do pizzy (są świetne w smaku, jeśli nie jadasz nabiału, warto sięgnąć po taki zamiennik, bo pozwala zjeść pizzę 🙂
  • sos pomidorowy do pizzy lub jak u mnie dla odmiany sos beszamelowy z czosnkiem)
  • po 2 jajka na każda pizzę
  • szpinak lub bazylia
  • 2 cebule pokrojone w plasterki

Przygotowanie:

  1. Rozłóż ciasto na blaszce do pieczenia. Odczekaj 10 minut.
  2. Przygotuj sos pomidorowy lub beszamelowy z czosnkiem.
  3. Sery zetrzyj na tarce lub pokrój w plasterki ewentualnie pokrusz.
  4. Na cieście do pizzy rozsmaruj sos, rozsyp równomiernie ser oraz szpinak. Ułóż cebulę i wbij po 2 jajka.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na 10-20 minut zależnie od grubości ciasta.
  6. Pokrój w rożki i podaj.
  7. Pizza z jajkiem jest świetną wege propozycją na domową pizzę!

Źródło: www.olgasmile.com