Składniki:
- 4 doniczki jarmużu
- 2/3 szklanki panierki Panko lub szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki startego sera mozzarella
- sól i pieprz do smaku
- sos pomidorowy
- rukola
- kilka gałązek świeżego oregano
- pomidorki cherry
- ser pleśniowy
- awokado
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blenderem miksujemy umyty jarmuż. Dodajemy jajka, panierkę, 1 szklankę sera mozzarella, sól i pieprz. Wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i dłońmi formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na wierzch wylewamy sos pomidorowy, posypujemy połową szklanki sera mozzarella i ewentualnie pokrojonym serem pleśniowym (możemy również dodać go po upieczeniu). Pieczemy ok. 20-25 minut, do zarumienienia pizzy.
Po upieczeniu wykładamy na wierzch pozostałe składniki – oregano, rukolę, przekrojone na pół pomidorki cherry i awokado. Całość możemy skropić oliwą czosnkową.
Źródło: www.baziolka.pl