Składniki:
• 1 duży kalafior
• 2 jajka
• 100 g startego parmezanu
• 2 łyżeczki oregano
• sól morska lub himalajska
• bezglutenowy spód do pizzy
Sos:
• 500 ml passaty
• 1/2 cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• przyprawy: sól morska lub himalajska, świeżo mielony pieprz
Dodatki:
• 2 łyżki kaparów
• 100 g tuńczyka świeżego lub mrożonego
• 2 pomidory
• 1 mała czerwona cebula
• parmezan
• świeża bazylia
• oliwa z oliwek
1. Kalafiora zmiksuj lub zblenduj. Przełóż do garnka i wlej wodę (tyle, aby lekko przykryć mus kalafiorowy). Gotuj kalafiora przez 10 minut. Na garnku połóż sitko. Na nim ułóż gazę i wylej mus kalafiorowy. Pozostaw tak do przestygnięcia, a potem dokładnie odciśnij wodę z kalafiora.
2. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dodaj passatę i zioła. Duś, aż sos będzie odpowiednio gęsty. Na koniec dopraw go solą i pieprzem.
3. Przełóż kalafior do miski, dodaj jajka, parmezan, oregano, szczyptę soli i wymieszaj. Formę do pizzy (30 cm) wysmaruj olejem. Wytnij koło z papieru do pieczenia wielkości formy. Przełóż papier do foremki. Wyłóż pulpę kalafiorową i wyrównaj. Piecz w 200°C przez 25–30 minut do lekkiego zarumienienia.
4. Spód pizzy posmaruj sosem, posyp kaparami, pokrojoną cebulą, ułóż plastry pomidora oraz pokrusz tuńczyka. Ponownie zapiecz przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp wiórkami parmezanu oraz listkami bazylii. Pizzę możesz też skropić oliwą z oliwek.
Źródło: milionkobiet.pl