Składniki
Ciasto:
- 300 g mąki typ 00
- 200 ml ciepłej wody
- opakowanie suchych drożdży
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
karmelizowane warzywa:
- 3 małe buraki pieczone w mundurku
- jabłko, najlepiej antonówka lub szara reneta
- cebula
- łyżka masła
- łyżka miodu
- 2 łyżki whisky
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- kilka roztartych ziaren kolendry
- majeranek
- 80 g szynki westfalskiej
- 100 g sera owczego
- 80 g parmezanu
- rukola
Przygotwanie:
1. Składniki na ciasto umieszczamy w misie robota kuchennego i z końcówką hak, włączamy wyrabianie ciasta. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i je rozciągamy na wielkość blachy (moja blacha ma wymiary około 40×40 cm). Ciasto przekładamy do wyłączonego piecyka, żeby trochę podrosło.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę dodajemy jabłko pokrojone w cząstki oraz buraka w plasterki. Dodajemy miód i alkohol, podpalamy. Gdy ogień zgaśnie doprawiamy do smaku przyprawami.
Na ciasto wykładamy ser, a następnie warzywa, posypujemy startym parmezanem na wierzch układamy szynkę. Pieczemy w 210 stopniach C na najniższym poziomie przez 15 minut. Wierzch upieczonej pizzy obficie posypujemy rukolą.
Źródło: www.przyslijprzepis.pl