SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli morskiej
- szczypta suszonych ziół
- Składniki na pizzę:
- 4-5 małych kiełbasek chorizo
- 2 kule mozzarelli
- garść świeżej rukoli
- papryczka chili (opcjonalnie)
- świeże listki rozmarynu
- Sos do pizzy:
- 1 puszka pomidorów
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula (drobno posiekana)
- kilka kropel sosu Tabasco
- garść listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- Do podania:
- ketchup
PRZYGOTOWANIE
- W małej miseczce łączymy pokruszone drożdże z cukrem, oliwą z oliwek i szczyptą mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- W dużej misce przesiewamy mąkę z solą i przyprawami. Gotowy zaczyn z drożdży stopniowo dodajemy do przesianej mąki wraz z letnią wodą. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok. 1 godziny lub do chwili, aż ciasto podwoi swoją objętość. Aby przygotować sos, podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem i pomidorami z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię (jeżeli w trakcie smażenia powstało dużo soku pomidorowego, odsączam go, aby sos był bardziej gęsty).
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i z każdej formujemy cienki okrągły placek (możemy użyć wałka do ciasta). Blachę smarujemy tłuszczem, umieszczamy krążki ciasta, rozprowadzamy sos pomidorowy i pozostałe składniki na pizzę. Pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie wypieczone w środku. Tuż przed podaniem, na wierzchu pizzy rozkładamy świeże liście rukoli. Polecam do pizzy podać pikantną oliwę z oliwek.
Źródło: www.gotowanie.onet.pl