[Przepis] Pizza z kiełbasą chorizo, mozzarellą i świeżą rukolą1 min read

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta suszonych ziół
  • Składniki na pizzę:
  • 4-5 małych kiełbasek chorizo
  • 2 kule mozzarelli
  • garść świeżej rukoli
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • świeże listki rozmarynu
  • Sos do pizzy:
  • 1 puszka pomidorów
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • garść listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • Do podania:
  • ketchup

PRZYGOTOWANIE

  1. W małej miseczce łączymy pokruszone drożdże z cukrem, oliwą z oliwek i szczyptą mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. W dużej misce przesiewamy mąkę z solą i przyprawami. Gotowy zaczyn z drożdży stopniowo dodajemy do przesianej mąki wraz z letnią wodą. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy wilgotną ściereczką kuchenną i odstawiamy na ok. 1 godziny lub do chwili, aż ciasto podwoi swoją objętość. Aby przygotować sos, podsmażamy posiekaną cebulkę z czosnkiem i pomidorami z puszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię (jeżeli w trakcie smażenia powstało dużo soku pomidorowego, odsączam go, aby sos był bardziej gęsty).
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Ciasto ponownie zagniatamy. Dzielimy na dwie części i z każdej formujemy cienki okrągły placek (możemy użyć wałka do ciasta). Blachę smarujemy tłuszczem, umieszczamy krążki ciasta, rozprowadzamy sos pomidorowy i pozostałe składniki na pizzę. Pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż ciasto będzie wypieczone w środku. Tuż przed podaniem, na wierzchu pizzy rozkładamy świeże liście rukoli. Polecam do pizzy podać pikantną oliwę z oliwek.

Źródło: www.gotowanie.onet.pl