[Przepis] Pizza z kiełbaskami1 min read

Składniki

Porcja na jedną blachę.

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 400 g mąki pszennej (typ 1050)
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 200 g twarożku ziołowego (20% tłuszczu)
  • 200 g surowych, cienkich kiełbasek
  • 3 łyżki nasion sezamu
  • 100 g startego sera
  • tłuszcz i mąka do przygotowania blachy

Przygotowanie

Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut na wyrośnięcie +25 minut na pieczenie.Razem około 3040 kcal, 137 g białka, 150 g tłuszczu, 285 g węglowodanów.

1. Rozmrażamy szpinak. Mąkę i suche drożdże mieszamy z 200 ml letniej wody. Ciasto zagniatamy tak długo, aż przestanie się kleić. Wtedy oprószamy niewielką ilością mąki, przekładamy do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy niewielką ilością mąki. Ciasto wykładamy na blachę i rozwałkowujemy, dopasowując do jej kształtu.

3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ciasto smarujemy twarożkiem ziołowym, rozkładamy na nim szpinak. Z kiełbasek wyciskamy mięso, formujemy z niego około 30 kulek, posypujemy je sezamem i układamy na szpinaku.

4. Posypujemy pizzę startym serem i pieczemy 25 minut w piekarniku (na dolnej szynie, termoobieg 180°C).

Źródło: mamdziecko.interia.pl