Składniki
Porcja na jedną blachę.
- 300 g mrożonego szpinaku
- 400 g mąki pszennej (typ 1050)
- 1 paczka suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 200 g twarożku ziołowego (20% tłuszczu)
- 200 g surowych, cienkich kiełbasek
- 3 łyżki nasion sezamu
- 100 g startego sera
- tłuszcz i mąka do przygotowania blachy
Przygotowanie
Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut na wyrośnięcie +25 minut na pieczenie.Razem około 3040 kcal, 137 g białka, 150 g tłuszczu, 285 g węglowodanów.
1. Rozmrażamy szpinak. Mąkę i suche drożdże mieszamy z 200 ml letniej wody. Ciasto zagniatamy tak długo, aż przestanie się kleić. Wtedy oprószamy niewielką ilością mąki, przekładamy do miski i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
2. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy niewielką ilością mąki. Ciasto wykładamy na blachę i rozwałkowujemy, dopasowując do jej kształtu.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ciasto smarujemy twarożkiem ziołowym, rozkładamy na nim szpinak. Z kiełbasek wyciskamy mięso, formujemy z niego około 30 kulek, posypujemy je sezamem i układamy na szpinaku.
4. Posypujemy pizzę startym serem i pieczemy 25 minut w piekarniku (na dolnej szynie, termoobieg 180°C).
Źródło: mamdziecko.interia.pl