Składniki:
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 szczypty soli
- 3,5 szklanki mąki pszennej typ 650
Sos:
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki oregano
- sól do smaku
Dodatki:
- 50 dkg pieczarek
- olej do smażenia
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 garście kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 125 g mozzarelli w kulce
- 25 dkg żółtego sera
- 1/4 żółtej cukinii
- 1/4 zielonej cukinii
Przygotwanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Sos: Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i odrobiną soli.
Dodatki: Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić lekko solą i pieprzem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć i pokroić w ćwierć plasterki. Cukinie umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę pokroić na krótsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozciągnąć palcami na duże placki, ułożyć na blasze, posmarować pomidorowym sosem.
Na cieście rozłożyć kapustę, pieczarki i cebulę. Na tym rozłożyć plasterki cukinii, lekko oprószyć solą.
Na wierzchu rozłożyć kawałki mozzarelli, posypać tartym żółtym serem.
Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Źródło: gotujmy.pl