Składniki:
na 4 pizze
- 700 g pszennej mąki
- 50 g świeżych drożdży
- 500 – 550 zimnej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 600 g krewetek
- 4 szalotki
- 400 g mozzarella, utarta
- sos pomidorowy, podwójna porcja,
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 4 łyżeczki suszonego oregano do posypania
- 2 łyżeczki curry w proszku do posypania
Przygotowanie:
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Wlej oliwę. Dodaj mąkę i sól. Zarób gładkie ciasto, przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż kilka. Odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 4 równe porcje. Rozwałkuj ciasto na placki, posmaruj sosem do pizzy, posyp bazylią i szalotką pokrojoną w cienkie krążki. Rozłóż równomiernie krewetki i posyp mozzarellą. Jeśli pieczesz pizzę na kamieniu nagrzej go przez godzinę. Ustaw piekarnik na 250ºC. Przełóż pizzę na kamień lub na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piecz przez około 12 minut. Wyjmij i piecz kolejne pizze. Upieczoną pizzę posyp oregano i curry, następnie pokrój radełkiem na kawałki.
Źródło: www.codojedzenia.pl