Składniki:
- ciasto na pizze – 2 porcje
- Szybki sos pomidorowy:
- passata pomidorowa – 1 szklanka
- czosnek – 2-3 ząbki
- oregano – duża szczypta
- bazylia świeża – kilka listków
- curry – szczypta
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- filet z kurczaka – 1 podwójny
- curry – 1 duża szczypta
- papryka słodka – szczypta
- papryka ostra – szczypta
- sól, pieprz
- brokuł – 1
- mozzarella – 2 kulki
- pomidorki koktajlowe – 2 większe garści
Wykonanie:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 10-20 minut.
- W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
- Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy w cienkie paseczki. Marynujemy w curry, papryce słodkiej, ostrej, soli, pieprzu i łyżce oliwy przez min 30 minut. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut.
- Na pizzach układamy pokrojoną lub porwaną mozzarellę, rozkładamy zamarynowanego kurczaka i ugotowany brokuł. Dorzucamy garść przekrojonych pomidorków koktajlowych, posypujemy szczyptą oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut.
Źródło: www.pogotujmy.pl