Składniki:
Składniki pizzy:
- Ser mozzarella
- Mięso z piersi kurczaka
- Papryczki jalapeno
- Czerwona cebula
Marynata do kurczaka:
- Oliwa z oliwek
- Papryka ostra
- Tymianek
- Czosnek granulowany
- Sól i pieprz
Ciasto do pizzy:
- Drożdże – 20 g
- Mąka typ 00 – 500 g
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól
Szybki sos pomidorowy:
- Koncentrat pomidorowy – 100 g
- Bazylia
- Sól i pieprz
Sos pomidorowy:
- Puszka krojonych pomidorów – 1 szt.
- Czerwona cebula – 1 szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 kostka bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut.
- W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże, rozrabiając ciasto widelcem. Dodajemy oliwę z oliwek i łączymy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut.
- Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy około 30 minut. Następnie smażymy i odstawiamy.
- Mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą, bazylią, solą i pieprzem, aby przygotować szybki sos pomidorowy.
- Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od zeszklenia w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekanej czerwonej cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje.
- Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
- Gotowe ciasto wykładamy na blat posypany mąką i formujemy palcami okrągły placek.
- Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, posypujemy serem mozzarella i dodajemy składniki. Tak przygotowaną pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
- Pizze posypujemy oregano i smacznego!
Źródło: www.alepysznie.pl