Składniki:
ciasto:
1/2 kg pszennej mąki
łyżka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek oleju
5 dag Drożdży Babuni Tradycyjnych
mąka do podsypywania
obłożenie:
1/2 kg kurek przebranych i oczyszczonych
1 cebula średniej wielkości – pokrojona w drobną kostkę
10 dag boczku pokrojonego w drobne paski
10 dag sera pleśniowego z zieloną lub niebieską pleśnią
2/3 szklanki słodkiej śmietanki co najmniej 18%
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
3 łyżki oleju
do podania:
natka pietruszki
Przygotowanie:
- Drożdże Babuni Tradycyjne przełóż do miseczki, podziel na małe kawałeczki, dodaj cukier, mąkę i ciepłą wodę, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj zaczyn oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj energicznie – jeśli będzie trzeba dolej wody – masa powinna być miękka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do ciasta wlej olej i krótko wyrabiaj – aż wchłonie olej i będzie błyszczące. Obsyp mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut – aż podwoi swoją objętość.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj boczek i smaż często mieszając, aż zacznie się rumienić. Przełóż do miseczki. Wylej tłuszcz po smażeniu boczku.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj cebulę, lekko posól i cały czas mieszając smaż na średnim ogniu, aż zacznie się szklić.
- Dodaj kurki, wymieszaj i smaż na dużym ogniu często mieszając przez 7-8 minut, aż grzyby zaczną się lekko przypalać na brzegach.
- Do patelni dodaj boczek, wymieszaj, dopraw pieprzem, trzymaj na kilka chwil na ogniu. Zestaw z ognia.
- Do rondla wlej śmietankę, dodaj ser i cały czas mieszając trzymaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż ser prawie się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
- Ciasto podziel na 2 części. Uformuj z nich cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi.
- Placki przełóż na deskę. Posmaruj je sosem, ułóż na nich obłożenie. Pizzę przełóż na gorący kamień.
- Wstaw do piekarnika na 8-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią.
- Pizzę podawaj udekorowaną natką.
Źródło: https://www.mniammniam.com/