Składniki:
Na ciasto:
- 3 kubki mąki
- 3 łyżeczki aktywnych drożdży
- 1 kubek letniej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 8 śliwek kalifornijskich drobno posiekanych
- szczypta cukru
- dodatkowa mąka do posypywania przy wałkowaniu
Dodatki do pizzy:
- mascarpone
- truskawki
- śliwki kalifornijskie
- świeża mięta
Przygotowanie:
Zaczyn:
3 łyżki letniej wody, cukier i drożdże dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut.
Ciasto: Przesiać mąkę z solą. Do dużej miski z zaczynem przełożyć 2 i 1/4 szklanki mieszanki mąki. Zmieszać 1 szklankę letniej wody z 3 łyżkami oleju i odstawić. Do miski z mąką dodać 2/3 z wody wymieszanej z olejem. Ciasto mieszać ręką, dodając pozostałą mąkę i wodę z olejem. Ciasto ugniatać około 10 minut do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Jeśli po dodaniu wszystkich składników ciasto nadal będzie przywierać do palców można dodać trochę więcej mąki. Gotowe ciasto smarujemy oliwą (czwarta łyżka ze składników) i odkładamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu ciasto wyjąć i podzielić na dwie porcje. Na posypanym mąką blacie układamy kulę z ciasta i rozwałkowujemy do żądanej wielkości.
Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy, gotową, rozwałkowane ciasto przekładamy na posypany mąką papier do pieczenia.
Na górze rozprowadzamy mascarpone, układamy pokrojone truskawki i śliwki kalifornijskie.
Pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10-12 minut (funkcja termoobieg).
Po wyjęciu pizzę posypujemy świeżą miętą i podajemy.
Źródło: www.superpani.pl