Składniki:
CIASTO (NA DWIE PIZZE ŚREDNIEJ WIELKOŚCI):
- 1,5 szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 00) + do podsypywania
- 10 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
DODATKI:
- 3 średnie, młode ziemniaki + 1/2 łyżeczki soli
- 1 średnia cebula
- 150 g tartej mozzarelli
- 1/2 szklanki drobno utartego parmezanu
- 4 łyżki śmietany 18%
- szczypta pieprzu
- kilka listków świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
Drożdże wymieszaj z cukrem, solą i ciepłym mlekiem.
Dodaj mąkę i oliwę.
Wyrób ciasto i uformuj je w kulę (ręcznie lub przy pomocy mieszadeł do wyrabiania).
Ciasto odstaw przykryte ścierką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta).
Śmietanę wymieszaj z utartym parmezanem i szczyptą pieprzu.
Ziemniaki ugotuj (bez obierania) w osolonej wodzie, tak aby było lekko miękkie i dawały się pokroić.
Po przestudzeniu pokrój je w cienkie plastry.
Cebulę również pokrój w cienkie plastry.
Piekarnik nagrzej do minimum 250°C (najwyższą moc piekarnika). Jeśli pieczesz na kamieniu do pizzy – wstaw go wcześniej na co najmniej pół godziny do nagrzania.
Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i wyłóż na blat posypany mąką.
Każdą część ciasta rozwałkuj w kształt okrągłego, cienkiego placka. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia posypanej mąką, jeśli używasz kamienia do pizzy).
Każdą pizzę piecz oddzielnie.
Placek polej przygotowanym sosem i posyp startą mozzarellą. Na wierzchu ułóż plastry ziemniaków i cebuli i posyp oberwanymi listkami rozmarynu.
Piecz ok. 7 minut w rozgrzanym piekarniku.
Źródło: www.bullio.pl