Składniki na 2 pinse:
- 300 g mąki manitoba
- 300 g mąki typu 0
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki sojowej
- 500 g zimnej wody
- 3 g świeżych drożdży
- 10 g oliwy z oliwek extra vergine
- 15 g drobnej soli
Dodatki:
- 200 g mortadelli
- 30 g pistacji prażonych w piecu Bakalland (pokruszonych)
- ser buratta
- oliwa z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże w 400 g wody, dodajemy wszystkie rodzaje mąkę Z WYJĄTKIEM SOJOWEJ i kiedy ciasto będzie wystarczająco wyrobione dodajemy pozostała wodę, następnie dodajemy oliwę, sól, ciągle wyrabiając a na końcu dodajemy mąkę sojową. Wyrabiamy aż otrzymamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski i przykrywamy przezroczystą folią, delikatnie smarujemy oliwą i zostawiamy do odpoczynku na 48 godzin w lodówce. Po 48 godzinach wyjmujemy z lodówki i zostawiamy w pokojowej temperaturze na 1, 5 godziny, następnie dzielimy ciasto na 2 części, smarujemy oliwą i owijamy folią spożywczą na 3 godziny, każdy na posypanej mąką blasze do pieczenia.
Po tym czasie zgniatamy kule powoli opuszkami palców i formujemy klasyczną wydłużoną, owalną pizzę, natłuszczamy blat i pieczemy w rozgrzanym piekarniku – w temperaturze 250 stopni (funkcja statyczna) przez około 12-15 minut – na najniższym piętrze. Kiedy pinsa będzie złota, dodajemy mortadelę, ser buratta i kruszone pistacje.
Źródło: wloskaakademiakulinarna.pl i cookidoo.pl