SKŁADNIKI
2 SZTUKI
CIASTO
- 250 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
- 1 pełna łyżeczka soli
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
SOS POMIDOROWY
- 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- suszone oregano
- sól, pieprz, cukier
DODATKI
- 1 kulka białej mozzarelli
- 6 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej
- 20 czarnych oliwek
- 20 pomidorków koktajlowych
- 2 duże garście rukoli
- pęczek świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Stopniowo wlewać rozczyn drożdży, oliwę i resztę ciepłej wody, sukcesywnie zagarniając mąkę do środka i delikatnie mieszając składniki. Połączyć je w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.
- Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, w razie potrzeby podsypać mąkę. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Sos pomidorowy: Zagotować pomidory wraz z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
- Wyrośnięte ciasto chwilę powygniatać, następnie podzielić na 2 części, uformować 2 kulki, obsypać je mąką i uformować placki (rozciągać ciasto palcami na stolnicy lub rozwałkować wałkiem). Położyć je na posmarowanych oliwą blachach, odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia.
- Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewać do maksymalnej temperatury, 250℃ + termoobieg.
- Podrośnięte placki posmarować sosem pomidorowym, posypać suszonym oregano, ułożyć cząstki mozzarelli oraz połowę przekrojonych na połówki pomidorków. Piec w górnej części piekarnika przez ok. 10 – 12 minut.
- Zaraz po wyjęciu pizzy z piekarnika ułożyć na niej po 3 plasterki szynki parmeńskiej. Na całości rozłożyć oliwki, rukolę i resztę pokrojonych świeżych pomidorków. Posypać listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską.
Źródło: kwestiasmaku.com