Składniki:
Rozczyn:
- 15 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 50 ml letniej wody
- 1 łyżka mąki typ 00
Ciasto:
- 350 g mąki typ 00
- 150 ml wody
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich
Farsz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 płaska łyżeczka oregano lub ziół prowansalskich
- 150 g mozzarelli
- opcjonalnie 1 łyżka sera grana padano
- 1 papryka
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 100 g szynki np. prosciutto cotto
- 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Domowa pizza wychodzi świetnie na bazie mąki pszennej typ 00. Można ją bez problemu kupić w większych sklepach lub przez internet. Ja najczęściej korzystam z poniższych firm:
- Primo Gusto, Mąka do pizzy chrupiącej
- ToTa, Mąka do pizzy włoskiej
- Basia, Mąka na pizzę włoską
- PZZ, Mąka pszenna na pizzę włoską
Ciasto na pizzę zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego. W miseczce mieszamy ze sobą pokruszone świeże drożdże (15 g), cukier (1/2 łyżeczki), letnią wodę (50 ml) i mąkę (1 łyżka). Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę (350 g), sól (1 łyżeczka), a także dodajemy letnią wodę (150 ml) oraz oliwę (3 łyżki). Czasami dodaję także szczyptę ziół prowansalskich. Dodajemy także rozczyn.
Wyrabiamy elastyczne ciasto. Można to zrobić za pomocą robota planetarnego na niskich obrotach przez 10-12 minut lub zagnieść ręcznie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę do wyrośnięcia (można zostawić na dłużej). Ciasto na pizzę powinno zwiększyć swoją objętość. Ja zwykle piekę pizzę na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika.
Wyrabiamy dłońmi duży okrągły placek (lub rozwałkowujemy wałkiem) na papierze do pieczenia (można go delikatnie posmarować kilkoma kroplami oliwy i posypać mąką).
Domową pizzę można zaserwować z czym tylko lubicie. W moim przypadku to mozzarella, parmezan, kukurydza konserwowa, papryka czerwona i szynka prosciutto cotto (ją nakładamy dopiero po upieczeniu, inne szynki czy kiełbasę można nałożyć przed pieczeniem).
Na ciasto nakładamy przecier pomidorowy (omijamy brzegi) i posypujemy ziołami prowansalskimi lub oregano. Posypujemy startą mozzarellę (ja dodatkowo użyłam startego parmezanu). Najpierw nakładam około 3/4 startego sera, nakładam resztę składników (u mnie kukurydza i papryka), a następnie posypuję je resztą sera.
Pieczemy w temp. 230 stopni przez 13-15 minut na dolnej półce piekarnika.
Po upieczeniu można pizzę udekorować np. szynką prosciutto cotto, szynką parmeńską, rukolą, roszponką, świeżymi pomidorkami koktajlowymi czy burattą – tym co lubicie najbardziej! Smacznego.
Źródło: www.poprostupycha.com.pl