Składniki: (na pizze 30 cm)
Na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki na pizze „00”
- 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży
- około 1 i 1/2 – 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego
- 1/2 czerwonej cebuli
- niespełna szklanka ciepłej wody
- sól i pieprz
Na farsz:
- 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce))
- 1/ czerwonej cebuli
- 1 czerwona papryka
- duża szczypta suszonej bazylii
- około 1 cm pory
- olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników
- 3-4 większe pieczarki
- passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy
Dodatkowo:
- żółty ser
Przygotowanie:
Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i drobno pokrojoną czerwoną cebulkę (do ciasta używamy połowy cebuli, resztę dodajemy do farszu). Całość zalewamy ciepłą wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, dodajemy około 1 i 1/2 do 2 łyżek oleju. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę mąką lub dodać odrobinę wody.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną olejem blaszkę. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem.
Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy ją na chwile z piekarnika, na spód wysypujemy odrobinę startego żółtego sera lub układamy plasterki sera (tak jak u mnie). Na wierzch wykładamy przygotowany farsz* i pocięte w plasterki nuggetsy.
Pizze wkładamy do piekarnika na około 12 minut. Wyciągamy po raz ostatni i posypujemy startym serem. Wkładamy jeszcze na 5 minut i… zjadamy ze smakiem z ulubionymi sosami lub ketchupem 🙂
*Przygotowujemy farsz:
Podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę (pół cebuli), posiekanego drobno pora, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Doprawiamy suszoną bazylią. Następnie dodajemy pokrojone (obrane) w plastry pieczarki i zostawiamy pod przykryciem na mniejszym ogniu.
Źródło: slodkieokruszki.pl