[Przepis] Pizza z nuggetsami na grubym cebulowym cieście2 min read

Składniki: (na pizze 30 cm)

Na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki na pizze „00”
  • 1 i 1/3 łyżeczki suchych drożdży
  • około 1 i 1/2 – 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • niespełna szklanka ciepłej wody
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 4 nuggetsy z kurczaka (polecam np. z tego przepisu (w łagodnej panierce))
  • 1/ czerwonej cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • duża szczypta suszonej bazylii
  • około 1 cm pory
  • olej rzepakowy Wielkopolski do podsmażenia składników
  • 3-4 większe pieczarki
  • passata pomidorowa lub ketchup na spód pizzy

Dodatkowo:

  • żółty ser

Przygotowanie:

Do dużej miski (u mnie typowa do ciast drożdżowych z pokrywką) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy i drobno pokrojoną czerwoną cebulkę (do ciasta używamy połowy cebuli, resztę dodajemy do farszu). Całość zalewamy ciepłą wodą. Zaczynamy wyrabiać ciasto ręką, dodajemy około 1 i 1/2 do 2 łyżek oleju. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż uda nas się stworzyć ładną kulę. W razie potrzeby można delikatnie podsypać rękę mąką lub dodać odrobinę wody.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną olejem blaszkę. Ugniatamy ciasto w taki sposób, aby utworzyć kształt pizzy. Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut, po czym smarujemy passatą pomidorową lub ketchupem.

Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10-12 minut. Po tym czasie wyciągamy ją na chwile z piekarnika, na spód wysypujemy odrobinę startego żółtego sera lub układamy plasterki sera (tak jak u mnie). Na wierzch wykładamy przygotowany farsz* i pocięte w plasterki nuggetsy.

Pizze wkładamy do piekarnika na około 12 minut. Wyciągamy po raz ostatni i posypujemy startym serem. Wkładamy jeszcze na 5 minut i… zjadamy ze smakiem z ulubionymi sosami lub ketchupem 🙂

*Przygotowujemy farsz:

Podsmażamy pokrojoną czerwoną cebulę (pół cebuli), posiekanego drobno pora, pokrojoną w kosteczkę paprykę. Doprawiamy suszoną bazylią. Następnie dodajemy pokrojone (obrane) w plastry pieczarki i zostawiamy pod przykryciem na mniejszym ogniu.

Źródło: slodkieokruszki.pl