- 500 g mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 300 ml ciepłej wody (nie gorącej!) ok 35 stopni C
- 1 łyżka oliwy z oliwek
-
Dodatki:
- 180 g pieczarek
- 1 średniej wielkości oscypek
- kilka łyżek żurawiny do mięs
- suszone oregano
Przygotowanie:
- Na stolnicę przesiej mąkę i usyp z niej górkę z wgłębieniem w środku.
- Drożdże i cukier wymieszaj z ciepłą wodą. odstaw na 5 minut.
- Następnie powoli wlewaj do wgłębienia w mące drożdże cały czas mieszając. Dodaj oliwę i wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i sprężyste. Możesz w tym celu użyć robota kuchennego.
- Z wyrobionego ciasta wyrób kulę i przełóż do miski delikatnie wysmarowanej oliwą. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie podziel je na dwie części, kolejno przekładaj na blat posypany odrobiną mąki i wałkuj na cienkie spody, w razie potrzeby podsypując mąką.
- Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę wysmarowaną oliwą. Ciasto możesz też wałkować bezpośrednio na blasze wysmarowanej oliwą, mały wałeczkiem.
- W garnku rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij przez 1 minutę czosnek. Następnie dodaj passatę oraz zioła (świeże drobno posiekaj) i gotuj na małej mocy palnika aż sos zgęstnieje. Pod koniec dopraw sos solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Z podanych składników sosu wyjdzie więcej niż na dwie pizze. Pozostałą część przełóż do słoika i przechowuj w lodówce lub poporcjuj i zamroź.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 240 stopni C.
- Pieczarki umyj i pokrój na plasterki.
- Oscypek pokrój na plastry grubości ok 0.5 cm.
- Rozwałkowane blaty posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż pieczarki, oscypek i żurawinę. Posyp całość oregano.
- Pizze włóż do pieca i piecz w nim przez około 8-10 minut.
Źródło: codogara.pl