Składniki:
2 pizze (24 cm)
na ciasto:
- 240 g mąki (do pizzy, pszennej typ 500, a u mnie jest to pełnoziarnista orkiszowa)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml wody
dodatki:
- 10 żeńskich kwiatów cukinii (z małymi cukinkami)
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1 kulka mozzarelli 125 g
- 4 łyżki pokruszonej gorgonzoli, lub jeśli nie lubisz – ricotty
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- 2 garście listków bazylii
- opcjonalnie: szczypta papryczki chilli w płatkach
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania ciasta, które ja robiłam ręcznie, ale możesz też je wrzucić do robota kuchennego. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Dodaj oliwę oraz wodę i wymieszaj przy pomocy widelca (lub w misie robota kuchennego), aż składniki się połączą. Przełóż na blat i chwilkę zagnieć (dosłownie 2-3 razy). Powstałe ciasto będzie jednolite i miękkie. Podziel je na 2 części, uformuj z nich kulki i zostaw pod przykryciem.
- Kwiaty cukinii opłucz pod wodą. Ręką wykręć znajdujące się wewnątrz kwiatów pręciki, oderwij też kwiatki od zalążków cukinii. Zalążki cukinii pokrój na plastry lub długie paski, następnie umieść w misce, posyp solą i odstaw na 10 minut (chcemy usunąć nadmiar znajdującej się w cukinii wody). Po upływie tego czasu przepłucz cukinie pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Na kuchence rozgrzej patelnię nadającą się do piekarnika. Piekarnik ustaw na górną grzałkę na 240 stopni C. Z pierwszej kulki ciasta uformuj placek o średnicy patelni, może być wałkiem, może być dłońmi, i przełóż na patelnię. Posmaruj ciasto oliwą przy pomocy pędzelka i posyp wierzch posiekanym ząbkiem czosnku.
- Kulkę mozzarelli odsącz z zalewy i podziel na kawałki. Ułóż połowę mozzarelli na cieście, następnie dodaj pokruszoną gorgonzolę oraz świeżo starty parmezan (Jeżeli zdecydujesz się na ricottę, to posmaruj nią ciasto w pierwszej kolejności). Na wierzchu rozłóż połowę plasterków cukinii, połowę kwiatów cukinii oraz kilka listków bazylii. Jeżeli lubisz pikantne smaki, posyp pizzę płatkami chilli.
- Polej pizzę odrobiną oliwy i wstaw do piekarnika. Zapiekaj, aż ser się rozpuści, a brzegi pizzy przyrumienią. Wyjmij z piekarnika (uważaj, bo pizza jest bardzo gorąca), przełóż na deskę i pokrój na trójkąty. W identyczny sposób przygotuj pizzę z drugiej kulki ciasta i pozostałych składników.
Źródło: www.chilliczosnekioliwa.pl