Składniki:
- 1 duża pizza
- 250 g pszennej mąki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 150 ml zimnej wody
- 15 g drożdży
- 1 pomidor
- 50 ml pomidorowego pesto,
- 150 g koziego sera typu feta
- 100 g mozzarella
- 10 czarnych oliwek
- garść rukoli
- kilka listków pietruszki i bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w wodzie. Następnie dodaj przesianą mąkę, oliwę i sól. Wyrób elastyczne ciasto po czym przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 225ºC i jeśli dysponujesz kamieniem do pizzy to go rozgrzej. Zmiksuj pesto w wolnym czasie. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozciągnij na kształt okrągłego placka. Posmaruj pesto, rozprowadź pokruszony ser, oliwki i mozzarellę. Przełóż pizzę na kamień i piecz przez około 15 minut. Pizza powinna być ładnie zrumieniona. Upieczoną pizzę posyp pieprzem , solą morską, pokrojoną pietruszką, bazylią i rukolą. Podziel na kawałki radełkiem do pizzy.
Źródło: codojedzenia.pl