[Przepis] Pizza z pesto, kozim serem i rukolą1 min read

Składniki:

  • 1 duża pizza
  • 250 g pszennej mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml zimnej wody
  • 15 g drożdży
  • 1 pomidor
  • 50 ml pomidorowego pesto,
  • 150 g koziego sera typu feta
  • 100 g mozzarella
  • 10 czarnych oliwek
  • garść rukoli
  • kilka listków pietruszki i bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w wodzie. Następnie dodaj przesianą mąkę, oliwę i  sól. Wyrób elastyczne ciasto po czym przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 225ºC  i jeśli dysponujesz kamieniem do pizzy to go rozgrzej. Zmiksuj pesto w wolnym czasie. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozciągnij na kształt okrągłego placka. Posmaruj pesto, rozprowadź pokruszony ser, oliwki i mozzarellę. Przełóż pizzę na kamień i piecz przez około 15 minut. Pizza powinna być ładnie zrumieniona. Upieczoną pizzę posyp pieprzem , solą morską, pokrojoną pietruszką, bazylią i  rukolą. Podziel na kawałki radełkiem do pizzy.

Źródło: codojedzenia.pl