SKŁADNIKI
Na ciasto:
⦁ 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej
⦁ 1 szklanka mąki pszennej
⦁ 30 g świeżych drożdży
⦁ 3/4 szklanki letniej wody
⦁ 2-3 łyżki stołowe oliwy, sól
Sos i dodatki
⦁ pęk świeżych pokrzyw
⦁ garść suszonych pomidorów (mogą być z oliwy)
⦁ ziarna słonecznika, dyni, suszona żurawina (mogą być też orzechy)
⦁ ser kozi, parmezan do posypania
⦁ 2 łyżki śmietanki (u mnie owsiana)
⦁ puszka pomidorów
⦁ cebula
⦁ oliwa, sól, pieprz, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąki wymieszane z solą wsypujemy do miski, dodajemy do nich wodę z drożdżami i zagniatamy. Po kilku minutach zagniatania dodajemy oliwę i ponownie ugniatamy aż do uzyskania elastycznej masy. Uwaga! To jak wyrabiamy ciasto ma wpływ na konsystencję naszej pizzy. Ważne by wpuścić do ciasta powietrze, w tym celu najlepiej zagniatać rozpłaszczoną kulę od zewnątrz do środka. Gdy ciasto lepi się do rąk możemy dodać trochę mąki, gdy nie zaabsorbowało całej mąki – dodajemy wodę. Ideałem jest ciasto elastyczne, które nie będzie kleiło się do palców Ciasto odstawiamy na około 40 minut, po tym czasie jest gotowe do użycia. Z podanej ilości składników na ciast wychodzą dwie cieniutkie pizze.
Sos i dodatki:
By wykonać aromatyczny sos, będący podkładem do naszej pizzy, należy na niewielkiej ilości oliwy udusić na wolnym ogniu pomidory z puszki ze sporą ilością rozmarynu (około godziny, ważne, by płynna część uległa odparowaniu). Oczyszczoną pokrzywę dzielę na listki, myję, wrzucam na patelnię i blanszuję przez około 2 minuty. Po tym czasie dodaję do niej pokrojone suszone pomidory (jeżeli używamy pomidorków nie z oliwy należy je wpierw namoczyć w ciepłej wodzie), sporą ilość ziół prowansalskich i wreszcie śmietankę. Na koniec możemy dodać pieprz i sól, choć z soli rezygnuje, bo w późniejszym etapie dodam i tak słone sery. Podduszam wszystko delikatnie aż do czasu gdy listki pokrzywy staną się całkowicie miękkie.
Na rozwałkowanym placku do pizzy umieszczam wcześniej przygotowany sos, na niego wykładam masę pokrzywową, obsypuje startym parmezanem, serem kozim w kawałkach, ziarnami oraz obkładam krążkami cebuli. Pizze piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 240 stopni przez około 10-15 minut.
Źródło: ekomentalnie.com