Składniki:
Polenta
- 150 g polenty (może być błyskawiczna, która wymaga tylko kilku minut gotowania i mieszania)
- 600-800 ml wody
- trochę oliwy extra vergine
- kopiasta łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
- łyżeczka suszonego majeranku, roztartego w moździerzu
Zielone pesto
- 100 g szpinaku
- po kilka gałązek oregano i kolendry
- 40 g solonych migdałów
- sok z limonki lub cytryny
- pół łyżeczki ziołowej soli
- łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- 6-8 łyżek oliwy extra vergine
Pozostałe dodatki
- 2 pomidory malinowe
- burrata (mozzarella też będzie OK)
- 50 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
- oliwa extra vergine
Przygotowanie:
- Do wrzącej wody stopniowo wsyp polentę, cały czas mieszając. Gotuj, nieustannie mieszając, przez 3-4 minuty. Polenta musi wchłonąć całą wodę. Powinna stać się gęsta i lepka. Na koniec dodaj chlust oliwy i przyprawy, po czym wymieszaj.
- Wyłóż polentę na kamień do pizzy natłuszczony oliwą. Łyżką szybko nadaj polencie kształt okrągłego placka o w miarę jednolitej grubości (ok. 1 cm). Wygładź wierzch (nie musisz tego robić zbyt dokładnie). Odstaw, by polenta ostygła i stężała (w wersji na szybko odstawiam na godzinę, w innych przypadkach – na noc).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- W małej misie robota kuchennego Magimix* zmiksuj świeży szpinak z kolendrą, oregano i pozostałymi składnikami pesto. Miksuj do uzyskania pesto.
- Placek z polenty posmaruj zielonym pesto (zużywam całe), posyp Parmezanem, dodaj pomidory malinowe pokrojone w plastry i porwaną na kawałki burratę (albo mozzarellę).
- Wstaw pizzę do piekarnika na ok. 15-20 minut. Gotową pizzę posyp listkami oregano i skrop oliwą. Smakuje jak marzenie, polecam!
Źródło: https://www.facetikuchnia.com.pl