- 250 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- 150 ml ciepłej wody
- 1 pełna łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- 5-7 łyżek sosu pomidorowego
- 4-5 plastry sera z salami i chili, np. Hochland
- pieczarki
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Świeże drożdże rozpuszczamy w ok. 50 ml ciepłej, ale niegorącej wodzie, dodajemy cukier i ok. 3 łyżki mąki. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.
Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek.
Wyrabiamy ciasto, aby było miękkie i sprężyste. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę (powinno zwiększyć objętość dwukrotnie).
Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy sosem, dodajemy plastry sera oraz pozostałe dodatki.
Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut – do czasu aż ciasto się zarumieni.
Źródło: targsmaku.pl