Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Dodatkowo: - 100 gram salami w plasterkach
- 150 gram sera żółtego
- Pół słoika suszonych pomidorów
- Garść kaparów
- Ketchup
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, suche drożdże, wlewamy letnią wodę i olej. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy i formujemy koło, ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy ketchupem, posypujemy ziołami prowansalskimi. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy na pizzy, układamy plasterki salami. Pomidory odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, układamy na pizzy, posypujemy kaparami. Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło: przyslijprzepis.pl