Składniki:
ciasto:
- 40 dag pszennej mąki
- 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
- łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju
- 3 dag drożdży świeżych i 4 łyżki ciepłej wody lub opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki)
- pszenna mąka do podsypywania
- 1 szklanka ciepłej wody
obłożenie:
- 2 opakowania (każde po 160 g) sera Janosika
- 20 dag chudego boczku pokrojonego na cienkie plastry
- 20 dag wiejskiej kiełbasy
- 4 spore cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pokrojonych papryczek jalapeno z zalewy
do dekoracji:
- świeże listki majeranku i tymianku
- konfitura z żurawiny (lub „żurawiny do mięs”)
Przygotowanie:
- Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
- Oba rodzaje mąki przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj energicznie – jeśli będzie trzeba dolej wody – masa powinna być miękka i nie musi być bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do ciasta wlej olej, wyrabiaj przez dosłownie kilka chwil, aż ciasto wchłonie oliwę, stanie się błyszczące i elastyczne. Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut – powinno podwoić swoją objętość.
- Kiedy ciasto wyrasta przygotuj obłożenie. Obraną cebulę pokrój na grube plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na sporym ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (2-3 minut). Dopraw pieprzem, przełóż do miseczki.
- Ser Janosika pokrój na cienkie plasterki
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Jeśli używasz kamienia, włóż go do piekarnika jeszcze przed włączeniem.
- Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi.
- Placek przełóż na kamień (lub nieprzywieralną blachę lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Rozłóż 1/3 porcję cebuli, na niej poukładaj kawałki boczku, kiełbasy i sera Janosika.
- Wstaw do piekarnika na 12-14 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią, a ser Janosika pięknie roztopi i miejscami nabierze złocistego koloru.
- Czynności powtórz z pozostałym ciastem i składnikami.
- Pizzę podawaj udekorowaną kawałki papryczki jalapeno, zielonymi listkami i kleksami żurawinowej konfitury.
Źródło: www.mniammniam.com