[Przepis] Pizza z serem Janosika, kiełbasą i boczkiem i jalapeno2 min read

Składniki:

ciasto:

  • 40 dag pszennej mąki
  • 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej
  • łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju
  • 3 dag drożdży świeżych i 4 łyżki ciepłej wody lub opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki)
  • pszenna mąka do podsypywania
  • 1 szklanka ciepłej wody

obłożenie:

  • 2 opakowania (każde po 160 g) sera Janosika
  • 20 dag chudego boczku pokrojonego na cienkie plastry
  • 20 dag wiejskiej kiełbasy
  • 4 spore cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pokrojonych papryczek jalapeno z zalewy

do dekoracji:

  • świeże listki majeranku i tymianku
  • konfitura z żurawiny (lub „żurawiny do mięs”)

 

Przygotowanie:

  1. Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłą wodę i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, żeby drożdże „ruszyły”.
  2. Oba rodzaje mąki przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około szklanki ciepłej wody. Wymieszaj energicznie – jeśli będzie trzeba dolej wody – masa powinna być miękka i nie musi być bardzo jednolita. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  3. Do ciasta wlej olej, wyrabiaj przez dosłownie kilka chwil, aż ciasto wchłonie oliwę, stanie się błyszczące i elastyczne. Obsyp je mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut – powinno podwoić swoją objętość.
  4. Kiedy ciasto wyrasta przygotuj obłożenie. Obraną cebulę pokrój na grube plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż na sporym ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (2-3 minut). Dopraw pieprzem, przełóż do miseczki.
  5. Ser Janosika pokrój na cienkie plasterki
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Jeśli używasz kamienia, włóż go do piekarnika jeszcze przed włączeniem.
  7. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi.
  8. Placek przełóż na kamień (lub nieprzywieralną blachę lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia). Rozłóż 1/3 porcję cebuli, na niej poukładaj kawałki boczku, kiełbasy i sera Janosika.
  9. Wstaw do piekarnika na 12-14 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią, a ser Janosika pięknie roztopi i miejscami nabierze złocistego koloru.
  10. Czynności powtórz z pozostałym ciastem i składnikami.
  11. Pizzę podawaj udekorowaną kawałki papryczki jalapeno, zielonymi listkami i kleksami żurawinowej konfitury.

Źródło: www.mniammniam.com