Składniki:
Ciasto:
- -1,5 szklanki mąki pszennej (250 g)
- -12 g świeżych drożdży
- -łyżeczka cukru
- -pół łyżeczki soli
- -1 łyżka oleju
- -0,5- 3/4 szklanki wody
Dodatki:
- -2 łyżki sosu pomidorowego
- -3-4 figi
- -1 kulka sera mozzarella
- -100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur)
- -szynka prosciutto lub szwarcwaldzka
- -rukola
- -oliwa po polania
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i cukier, rozcieramy. Wlewamy wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto, (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dodajemy więcej wody lub mąki. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na duży okrąg. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy ser mozzarella pokrojony w plastry. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry figi (ze skórką). Wierzch posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Pizzę pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku (około 20 minut) lub tak jak ja na kamieniu do pizzy (około 8 minut). Na upieczonej pizzy układamy plasterki szynki i rukolę. Wierzch skrapiamy oliwą.
Źródło: www.mgotuje.pl