Składniki:
- Ciasto na pizzę:
- mąka pszenna – 450g
- drożdże suszone – 1,5 łyżki
- sól – 1,5 łyżeczki
- oliwa – 2-3 łyżki
- woda – 300ml
- Sos beszamelowy:
- masło – 3 łyżki
- mąka pszenna – 3 łyżki
- mleko – 300-350ml
- gałka muszkatołowa – szczypta
- sól, pieprz
- Kurki:
- cebula – 1/2 niewielkiej
- czosnek – 2-3 ząbki
- kurki – ok. 300g
- masło – 2-3 łyżki
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- mozzarella – ok. 250g, porwanej na mniejsze kawałki
- ser feta – garść, pokruszonego (opcjonalnie)
- natka pietruszki – mała garść, posiekanej (do posypania po upieczeniu)
Przygotowanie:
Ciasto na pizzę:
- W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy (polecam użycie haka) do uzyskania gładkiego ciasta (przez min. 7-10 minut). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut. Następnie dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i nadajemy okrągły kształt (o wielkości blachy piekarnikowej) przy pomocy rąk lub wałka. Pozostawiamy na 10 minut.
Sos beszamelowy:
- W międzyczasie w garnuszku roztapiamy masło i energicznie mieszając dodajemy mąkę tworząc zasmażkę. Następnie, wolnym strumieniem, dolewamy mleko. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Kurki:
- Na patelni roztapiamy masło i na wolnym ogniu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodajemy kurki i smażymy razem przez 10 minut. Doprawiamy intensywnie solą i pieprzem.
Pizza:
- Sos beszamelowy rozsmarowujemy na przygotowanych spodach. Dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i (jeśli używamy) fetę. Rozkładamy także podsmażone kurki.
- Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza przez około 7-10 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Źródło: www.pogotujmy.pl