SKŁADNIKI:
ciasto:
- 15 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml mleka ciepłego
- 250 g mąki
- 1 jajko – u mnie rozmiar L
- 50 g masła rozpuszczonego
- 0,5 łyżeczki soli
sos awokado:
- 1 awokado dojrzałe i miękkie
- 1 garść liści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo:
- 250-300 g pomidorków koktajlowych
- 100 g sera pleśniowego
- trochę tartego parmezanu lub oscypka do posypania przed podaniem
PRZYGOTOWANIE:
ciasto na pizzę:
- Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn – wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.15 g drożdży,1 łyżeczka cukru,100 ml mleka
- W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.250 g mąki,1 jajko,50 g masła,0,5 łyżeczki soli
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około godzinę.
- Po wyrośnięciu, ciasto ponownie zagnieć, blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto na jeden duży placek, lub dwa mniejsze.
sos awokado:
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do malaksera.1 awokado
- Dodaj liście bazylii, czosnek i sok z cytryny – zmiksuj razem, na koniec dodaj oliwę i zmiksuj.1 garść liści bazylii,1 ząbek czosnku,1 łyżka soku z cytryny,3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Przypraw do smaku.sól i pieprz
wykończenie:
- Rozwałkowane ciasto posmaruj sosem z awokado.
- Posyp pokruszonym serem pleśniowym i obłóż pomidorkami.100 g sera pleśniowego,250-300 g pomidorków koktajlowych
- Wstaw pizzę do mocno nagrzanego piekarnika (ja piekę na minimalnej temperaturze 250 stopni – grzanie od dołu – zwykle temperatura dochodzi nawet do 280 stopni).
- Piecz aż brzegi ciasta się zrumienią i urosną.
- Przed podaniem posyp tartym parmezanem lub oscypkiem. trochę tartego parmezanu
Źródło: https://wypiekibeaty.com.pl/