Składniki:
- mąka – 250 g
- drożdże – 25 g
- ciepła woda – 140 ml
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 0.5 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
Składniki na pizzę:
- 100 g szynki maślanej
- 100 g świeżego szpinaku
- 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 200 g sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Drożdże utrzyj z ciepłą wodą i cukrem, odstaw aż zaczną „pracować”. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrób ręcznie, aż powstanie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto musi być gładkie, lśniące i powinno łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 230 ˚C. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pomidorki przez około 3 min. Po tym czasie dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2-3 min. Blat posyp mąką, rozwałkuj ciasto na okrągły placek. Na brzegi ciasta wyłóż 50 g startego sera, a następnie je zawiń tak, by powstał serowy rant. Na wierzch wyłóż podsmażone składniki, następnie pokrojoną drobno szynkę i starty ser. Wstaw do piekarnika na 5 min.
- Po tym czasie wyjmij, wbij delikatnie jajko i wstaw do piekarnika na 5-7 min. (lub kiedy brzegi się zrumienią). W tym czasie przygotuj banalnie prosty sos. Pomidory odcedź na sitku z nadmiaru wody. Posiekaj, wymieszaj ze utartym czosnkiem i dopraw solą i pieprzem. Upieczoną pizzę dopraw sosem.
Źródło: biedronka.pl