[Przepis] Pizza z szynką, kabanosem, papryką i czerwoną cebulą1 min read

Składniki:

  • Ciasto na pizzę:
  • 250 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli

Sos pomidorowy do pizzy:

  • szklanka przecieru pomidorowego
  • łyżka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki do pizzy:

  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka plastrów szynki
  • kawałek kabanosa
  • pół czerwonej papryki
  • pół czerwonej cebuli
  • opcjonalnie: kilka listków rukoli i starty parmezan

Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. W kubku rozkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę i odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować i utworzyła się piana. Gotowy zaczyn wlać do miski z mąką, dodać oliwę i wszystko zagnieść. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, przełożyć na blaszkę i palcami rozciągnąć jak najcieniej.

Gotowe ciasto posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Ułożyć plastry mozzarelli i inne dodatki według gustu. U nas szynka, kabanosy, papryka i czerwona cebula. Piec w najwyższej temperaturze w rozgrzanym piekarniku, aż brzegi się zarumienią, około 10 minut. Podawać od razu. Po upieczeniu pizzę można posypać rukolą i startym parmezanem.

Źródło: www.extradania.pl