Składniki:
- Ciasto na pizzę:
- 250 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
Sos pomidorowy do pizzy:
- szklanka przecieru pomidorowego
- łyżka oregano
- 1 ząbek czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
Dodatki do pizzy:
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka plastrów szynki
- kawałek kabanosa
- pół czerwonej papryki
- pół czerwonej cebuli
- opcjonalnie: kilka listków rukoli i starty parmezan
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. W kubku rozkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę i odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować i utworzyła się piana. Gotowy zaczyn wlać do miski z mąką, dodać oliwę i wszystko zagnieść. Wyrabiać ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, przełożyć na blaszkę i palcami rozciągnąć jak najcieniej.
Gotowe ciasto posmarować sosem pomidorowym, zostawiając wolne brzegi. Ułożyć plastry mozzarelli i inne dodatki według gustu. U nas szynka, kabanosy, papryka i czerwona cebula. Piec w najwyższej temperaturze w rozgrzanym piekarniku, aż brzegi się zarumienią, około 10 minut. Podawać od razu. Po upieczeniu pizzę można posypać rukolą i startym parmezanem.
Źródło: www.extradania.pl