Składniki:
CIASTO:
-
mąka pszenna 400 g
-
drożdże świeże 25 g
-
oliwa z oliwek 50 ml
-
mleko ciepłe
-
woda ciepła
-
sól do smaku
-
kurkuma mielona 1 szczypta
SOS POMIDOROWY:
-
koncentrat pomidorowy
-
woda ciepła
-
cukier trzcinowy
-
sól morska
DODATKI:
-
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (kawałki)
-
ser cheddar
-
papryka czerwona 1 szt.
-
cebula czerwona 1 szt.
-
czosnek 2 ząbki
-
pieczarki
-
zioła prowansalskie
-
bazylia świeża
Przygotowanie:
Propozycja na pizzę z tuńczykiem, pieczarkami, warzywami i serem Cheddar na delikatnym cieście drożdżowym.
Na początku przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozprowadzamy w 1/3 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej powstały zaczyn, oliwę z oliwek, sól i podlewamy ciepłą wodą, w takiej ilości, aby otrzymać łatwą do wyrobienia masę.
Ciasto wyrabiamy do momentu, aż stanie się gładkie, elastyczne i będzie nam odchodziło od rąk.
Następnie z ciasta formujemy kulę, którą oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i formujemy spód do pizzy.
Spód smarujemy sosem pomidorowym przygotowanym z koncentratu pomidorowego, wymieszanego pół na pół z ciepłą wodą. Sos dosalamy i dosładzamy do smaku.
* Do sosu opcjonalnie możemy dodać ulubione zioła tj. tymianek, oregano i bazylię, a także dodać czosnek lub prażoną cebulkę. Sos możemy także odrobinę zakwasić np. octem jabłkowym.
Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nim pizzę*.
* jeżeli chcemy, aby ser bardziej się ciągnął wybierzmy klasyczne rozwiązanie czyli Mozzarellę. Ja jednak cenię smak Cheddara za jego niepowtarzalny, wyrazisty i delikatnie ostry smak.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w krążki, a cebulkę i pieczarki w piórka. Wszystkie składniki rozkładamy na spodzie, posypujemy ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Po upieczeniu posypujemy ją listkami świeżej bazylii.
Źródło: doradcasmaku.pl