Składniki (porcje: 1)
- 400g mąki
- 2 łyżeczki suczych drożdży ok.7g
- 220g lekko podgrzanego piwa
- 30g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
- ok.150g sosu pomidorowego
- 1 średnia czerwona cebula
- 150g tuńczyka w sosie własnym
- 100g startego sera
- rukola
Przygotowanie
- Mąkę, drożdże, oliwę z oliwek, sól, cukier, przyprawę do pizzy oraz piwo mieszamy i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
- Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na blaszce, smarujemy sosem pomidorowym, cebulę kroimy w piórka i wykładamy na sos.
- Na górę wykładamy odsączonego tuńczyka i górę posypujemy startym serem. Pizzę pieczemy w temp.230/250 stopni przez 6 min.
Źródło: https://variance.pl/