Składniki
- Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki (plus trochę do podsypania)
- 135 ml wody
- 4 g suszonych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- Sól
- Dodatki:
- 3-4 średnie ziemniaki
- około 2 łyżek oliwy z oliwek
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki startego parmezanu lub grana padano
- 4-5 plasterków prosciutto
Przygotowanie
- Składniki na 2 średnie pizze na cienkim cieście.
Na początku przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, cukier, oliwę, sól i wodę. Całość zagniatamy przez około 10 minut (ja użyłam robota). Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniecione ciasto przekładamy do miski, a następnie lekko oprószamy górę mąką. Później przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 3 godziny. W tym czasie 1-2 razy należy je „odgazować”, czyli wyciągnąć z miski i zagnieść kilka razy, żeby pozbyć się powietrza. - Pod koniec wyrastania ciasta, kroimy ziemniaki na bardzo cieniutkie talarki (prawie przeźroczyste). Muszą być naprawdę cieniutkie.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie z każdej z nich formujemy pizzę. Na cieście układamy talarki ziemniaków. Następnie skrapiamy je delikatnie oliwą, posypujemy igiełkami rozmarynu i startym parmezanem.
- Pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy w 200°C około 15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekły.
Na gotowej układamy poszarpane kawałki szynki.
Źródło: www.smaker.pl