[Przepis] Pizza z ziemniakami, kurkami i kozim serem1 min read

SKŁADNIKI:

  • ciasto
  • mąka pszenna – 3 szklanki 
  • woda – 1 szklanka, letnia
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • cukier – 2 łyżeczki
  • drożdże instant – 2 łyżeczki (lub świeże, wcześniej odstawione z odrobina wody i cukru do wyrośnięcia na 15 minut)
  • oliwa – 2 łyżki
  • dodatki: –
  • mascarpone – ok. 100 g
  • cebula – 1 szt, czerwona
  • młode ziemniaki – 4 duże sztuki
  • kurki – ok. 15 szt
  • oliwa – 2 łyżki
  • tymianek, rozmaryn – 4 gałązki
  • sól, pieprz – do smaku
  • kozi ser – 1 opakowanie, miękki

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Drożdże wymieszaj z cukrem i letnią wodą. Dodaj mąkę, sól, oliwę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta uformuj okrąg- kształt pizzy.

Na wierzchu ułóż dodatki: ciasto posmaruj serkiem mascarpone. Na nim ułóż bardzo cienko pokrojone ziemniaki (wcześniej umyte, ze skórkami). najlepiej pokroić je na „mandolinie”, specjalnej tarce lub nożem na grubość nie więcej niż 1 mm.

Na pojedynczej warstwie ziemniaków rozłóż grzyby (większe sztuki pokrojone na pół), cienkie krążki cebuli i pokruszony kozi ser. Całość oprósz świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą.

Blachę do pizzy nagrzej w piekarniku nagrzanym do temp. 240 C. Na gorącą blachę przełóż pizzę, piecz aż się zarumieni ok. 15 minut. Podawaj na ciepło.

Źródło: kuchniaagaty.pl