SKŁADNIKI:
- ciasto
- mąka pszenna – 3 szklanki
- woda – 1 szklanka, letnia
- sól – 1/2 łyżeczki
- cukier – 2 łyżeczki
- drożdże instant – 2 łyżeczki (lub świeże, wcześniej odstawione z odrobina wody i cukru do wyrośnięcia na 15 minut)
- oliwa – 2 łyżki
- dodatki: –
- mascarpone – ok. 100 g
- cebula – 1 szt, czerwona
- młode ziemniaki – 4 duże sztuki
- kurki – ok. 15 szt
- oliwa – 2 łyżki
- tymianek, rozmaryn – 4 gałązki
- sól, pieprz – do smaku
- kozi ser – 1 opakowanie, miękki
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Drożdże wymieszaj z cukrem i letnią wodą. Dodaj mąkę, sól, oliwę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta uformuj okrąg- kształt pizzy.
Na wierzchu ułóż dodatki: ciasto posmaruj serkiem mascarpone. Na nim ułóż bardzo cienko pokrojone ziemniaki (wcześniej umyte, ze skórkami). najlepiej pokroić je na „mandolinie”, specjalnej tarce lub nożem na grubość nie więcej niż 1 mm.
Na pojedynczej warstwie ziemniaków rozłóż grzyby (większe sztuki pokrojone na pół), cienkie krążki cebuli i pokruszony kozi ser. Całość oprósz świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą.
Blachę do pizzy nagrzej w piekarniku nagrzanym do temp. 240 C. Na gorącą blachę przełóż pizzę, piecz aż się zarumieni ok. 15 minut. Podawaj na ciepło.
Źródło: kuchniaagaty.pl