Składniki:
• 500 g mąki pszennej
• 250 ml wody
• 20 g drożdży
• ok. 100 ml oliwy z oliwek
• 1 płaska łyżeczka soli
• ¼ łyżeczki cukru
Pozostałe składniki:
• 300 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
• 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)
• 2 łyżki masła
• 100g wędzonego, parzonego boczku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia, również pod przykryciem. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na kamieniu do pizzy.
Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4 cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.
Źródło: kobieta.dziennik.pl