Składniki:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- 20g świeżych drożdży
- 150ml ciepłej wody
Dodatki:
- ok. 400g zielonych szparagów
- 100g creme fraiche (kupna) lub śmietankowego serka kanapkowego
- 125g sera feta
- 200g szynki parmeńskiej
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
- Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pociąć je na 3 części. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
- Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Placki posmarować creme fraiche. Posypać ziołami.
- Wyłożyć szynkę, szparagi i posypać serem feta. (Nie solić. Pizza jest wystarczająco słona od fety i szynki).
- Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
Źródło: www.kuchnia-domowa.pl