[Przepis] Pizza ze szparagami, szynką parmeńską i serem feta1 min read

Składniki:

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml ciepłej wody

Dodatki:

  • ok. 400g zielonych szparagów
  • 100g creme fraiche (kupna) lub śmietankowego serka kanapkowego
  • 125g sera feta
  • 200g szynki parmeńskiej
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Mąkę, olej, sól, drożdże i 150ml ciepłej wody zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.
  2. Szparagi umyć i odciąć końcówki. Pociąć je na 3 części. Gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Dobrze odcedzić.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół.
  4. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta placek w kształcie koła. (Można oczywiście nie dzielić ciasta, tylko wykleić całość na jednej, całej blasze).
  5. Ser feta pokroić w kostkę.
  6. Placki posmarować creme fraiche. Posypać ziołami.
  7. Wyłożyć szynkę, szparagi i posypać serem feta. (Nie solić. Pizza jest wystarczająco słona od fety i szynki).
  8. Każdą blachę piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 220°C.
 Źródło: www.kuchnia-domowa.pl