Składniki:
- Ciasto na pizzę:
- mąka pszenna – 205g
- drożdże suszone – 1 łyżka
- sól – 1/2 łyżeczki
- cukier – 1 łyżeczka
- woda – 120ml
- oliwa – 1 łyżka
- Sos pomidorowy:
- passata pomidorowa – 1/2 szklanki
- cukier – 1/2 łyżeczki
- oregano – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- szpinak baby – 2 duże garści, podsmażone na łyżeczce masła
- sól, pieprz
- pomidory – 1, pokrojony w plastry
- mozzarella – 125g
- jajko – 1 całe
Wykonanie:
W misce dokładnie mieszamy ze sobą mąkę, drożdże instant, cukier, sól i ciepłą wodę. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce. Sos rozsmarowujemy na pizzach.
Na pizzy rozkładamy pokrwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokrojone w plastry pomidory i podsmażony na maśle (doprawiony solą i pieprzem) szpinak.
Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez 22 minuty.
Na 10-7 minut przed zakończeniem pieczenia na środek pizzy wylewamy całe jajko. Po upieczeniu pizzę posypujemy listkami świeżej bazylii.
Źródło: www.pogotujmy.pl