[Przepis] „Polska Pizza”1 min read

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 120 ml mleka
  • 30 g drożdży
  • Vegeta
  • oregano
  • tymianek
  • bazylia
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • 1 jajko 50 g masła
  • dowolne dodatki
  • ketchup
  • ser Mozzarella

Przygotowanie:

  1. W letnim mleku rozpuść drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz szczyptą soli. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Następnie połącz zaczyn z mąką, przyprawami i jajkiem. Dodaj roztopione masło i wyrób ciasto.
  3. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę pod przykryciem z czystej ściereczki.
  4. Po tym czasie na wysmarowaną olejem blachę wyłóż ciasto do pizzy i lekko rozpłaszcz. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  6. Włóż placek do piekarnika na 15 minut aż ciasto zrobi się złote.
  7. Wyciągnij ciasto i posmaruj ketchupem do pizzy.
  8. Na placku rozłóż startą mozzarellę i ulubione dodatki .
  9. Następnie pizzę włóż znów do pieca na ok. 10 min.

Źródło: codogara.pl