Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 30 g drożdży
- Vegeta
- oregano
- tymianek
- bazylia
- pieprz
- sól
- cukier
- 1 jajko 50 g masła
- dowolne dodatki
- ketchup
- ser Mozzarella
Przygotowanie:
- W letnim mleku rozpuść drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz szczyptą soli. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Następnie połącz zaczyn z mąką, przyprawami i jajkiem. Dodaj roztopione masło i wyrób ciasto.
- Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę pod przykryciem z czystej ściereczki.
- Po tym czasie na wysmarowaną olejem blachę wyłóż ciasto do pizzy i lekko rozpłaszcz. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Włóż placek do piekarnika na 15 minut aż ciasto zrobi się złote.
- Wyciągnij ciasto i posmaruj ketchupem do pizzy.
- Na placku rozłóż startą mozzarellę i ulubione dodatki .
- Następnie pizzę włóż znów do pieca na ok. 10 min.
Źródło: codogara.pl