Składniki:
- mąka pszenna razowa 3/4 szklanki
- mąka pszenna1/3 szklanki
- oliwa 1 łyżka
- drożdże suche1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- cukier 1 łyżeczka
- woda 1/3 szklanki
- ser ricotta 150-200 gram
- cukier puder 1 łyżka
- śliwki 10 sztuk
- rozmaryn 1-2 łyżeczki
- maka do podsypywania
- sok z cytryny 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- orzechy włoskie 5 sztuk
Przygotowanie:
Mąkę razową i zwykłą uniwersalną wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać oliwę, wodę i zagnieść ciasto. Odstawić je na kilka godzin. Ponownie wyrobić i rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm, podsypując mąką.
Placek umieścić na papierze do pieczenia na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, aby lekko podrósł.
Śliwki umyć, przekroić i wyjąć pestkę. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części w zależności od wielkości. Kawałki wrzucić do miski, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać.
Na podrośnięte ciasto nałożyć ricottę wymieszaną z cukrem.
Rozmaryn umyć pokroić i rozłożyć na serze. Ten krok można pominąć.
Śliwki zaaranżować na serze. Ja zaczynałam od środka na zewnątrz.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 15-20 minut. Na końcu posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Można je uprażyć, ja tego nie robiłam, bo wyłuskałam je ze skorupek przed upieczeniem ciasta.
Źródło: doradcasmaku.pl