[Przepis] Razowa pizza z ricottą i śliwkami1 min read

Składniki:

  • mąka pszenna razowa 3/4 szklanki
  • mąka pszenna1/3 szklanki
  • oliwa 1 łyżka
  • drożdże suche1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 1/3 szklanki
  • ser ricotta 150-200 gram
  • cukier puder 1 łyżka
  • śliwki 10 sztuk
  • rozmaryn 1-2 łyżeczki
  • maka do podsypywania
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • orzechy włoskie 5 sztuk

Przygotowanie:

Mąkę razową i zwykłą uniwersalną wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać oliwę, wodę i zagnieść ciasto. Odstawić je na kilka godzin. Ponownie wyrobić i rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm, podsypując mąką.
Placek umieścić na papierze do pieczenia na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum, aby lekko podrósł.
Śliwki umyć, przekroić i wyjąć pestkę. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części w zależności od wielkości. Kawałki wrzucić do miski, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać.
Na podrośnięte ciasto nałożyć ricottę wymieszaną z cukrem.
Rozmaryn umyć pokroić i rozłożyć na serze. Ten krok można pominąć.
Śliwki zaaranżować na serze. Ja zaczynałam od środka na zewnątrz.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 15-20 minut. Na końcu posypać pokrojonymi orzechami włoskimi. Można je uprażyć, ja tego nie robiłam, bo wyłuskałam je ze skorupek przed upieczeniem ciasta.

Źródło: doradcasmaku.pl